Skip to main content
Manualna terapija
manualna-terapija

Manualna terapija

licenca za zdravilstvo za Bownovo terapijo

Manualna terapija deluje na živčno-mišično-skeletni sistem z namenom odpraviti njegovo zmanjšano funkcijo in na bolečine ter poškodbe.

Terapevtovo delo je osredotočeno na strukturo telesa (kosti, sklepi, mišice). Terapija je varna in naravna, zanjo je značilen skrben pristop k individualnim potrebam posameznega bolnika v vseh fazah življenja od rojstva do starosti.

MANUALNA TERAPIJA

bownova-terapija-vitacenter-ingridManualna terapija gleda na telo celostno in holistično; ne zanima je samo bolni del telesa. Njen cilj je spodbujanje dolgoročnega zdravja.

Vsaki obisk se prične z terapevtskim pregledom. Ta ima namen oceniti zdravstveno stanje osebe, ki išče našo pomoč in se na podlagi rezultatov odločiti za potek tretmajev. Vsak prvi obisk pri terapevtu se začne z anamnezo, čemur sledi objektivni pregled, ki vključuje palpacijo in izvajanje specifičnih testov. Na koncu se oceni telesno držo v statiki in dinamiki, nakar se izoblikuje terapevstko mnenje in odloči, kako nadaljevati.

BOWEN TERAPIJA

Bownovo terapijo priporočamo pri težavah s sklepi, po poškodbah, za akutne in kronične bolečine, glavobolih, migrenah, motnjah v reprodukcijskem sistemu, rehabilitacijah (po poškodbah, operacijah, možganski kapi), za stres (fizičen, psihološki) itd.

Bownova terapija je tako nežna, da jo lahko varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti; od novorojenčkov do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic. Bownova terapija učunkuje takoj in uravnoteži avtonomno živčevje (to je del živčevja, ki deluje neodvisno od naše zavesti) in energetski sistem. Avtonomno živčevje nadzoruje nad 80% vseh telesnih funkcij in je zelo občutljivo na daljša stresna stanja ali premočne dražljaje.

Bownova terapija sproži začasni premik prevlade s simpatičnega na parasimpatično živčevje, s čimer ustvari priložnost za ravnovesje, ki jo naše telo hitro prepozna in se začne uravnavati.

Gibi Bownove terapije tudi hitro izzovejo vidno in otipljivo zmanjšanje napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah. Medceličnina v vezivnem tkivu se lahko že s kratkim dotikom in nežnim pritiskom spremeni iz želatinoznega v bolj tekoče, prožno stanje. Zaradi tega pride do boljše hidracije tkiv, izboljšanega limfatičnega pretoka, odstranitve energetskih blokad in zmanjšanega pritiska na perifernem živčevju.

KST – KRANIOSAKRALNA TERAPIJA

Kraniosakralna terapija je zelo blaga in nežna oblika manualne terapije, ki se je razvila v okviru osteopatske medicine in je dandanes popolnoma samostojna terapevtska metoda.

Kraniosakralne ritme lahko merimo z občutljivimi inštrumenti. Dr. Sutherland je to premikanje znotraj kraniosakralnega sistema poimenoval ‘dih življenja’. Zanimivo je, da je ritem moč zaznati že pri zarodku in izgine šele približno 20 minut po smrti.

Kraniosakralni sistem sestavljajo kosti lobanje (cranium), hrbtenica, križnica (sacrum), možganske ovojnice, možgani in hrbtenjača (centralni živčni sistem – CŽS). Med hrbtenjačo in ovojnicami kroži možganska tekočina imenovana likvor, ki možganom in hrbtenjači nudi zaščito in absorbira udarce.

Kraniosakralni sistem lahko obravnavamo kot pol zaprt hidravlični sistem, ki se širi in krči ritmično, od 6- do 12-krat v minuti. Deluje neodvisno od srčno-žilnega in dihalnega sistema. Ritem obeh je hitrejši od ritma kraniosakralnega sistema.

Motnje izločanja, absorbcije in kroženja likvorja prizadenejo delovanje našega CŽS, s čimer so lahko motene vse ostale telesne funkcije.

S kraniosakralno terapijo uravnavamo kraniosakralni ritem in posledično aktiviramo samozdravljenje telesa.

MIOFASCIALNA TERAPIJA – MASAŽA GLOBOKIH TKIV

Miofascialne prožilne točke, ali ‘trigger point’ so žarišča prekomerne vzdržnosti in so locirane v mišičnem tkivu ali ovojnici. Z akupresuro se deaktivira žareča točka, ki nastaja v preobremnjenih ali poškodovanih mišicah, kar dobrodejno vpliva na različne bolečine mišic, sklepov, gibljivost sklepov, glavobol itd.

Masaža globokih tkiv se osredotoči na globlje plasti mišičnega tkiva. Uporablja se za zmanjšanje kronične napetosti v mišicah, pri strukturnih in biomehanskih problemih, vpliva na večjo gibljivost sklepov, pomaga pri zdravstvenih problemih ter rehabilitaciji poškodb.

Globinska masaža vpliva na izločanje odpadnih produktov presnove, vpliva na dobro počutje ter sprošča čustvene travme, ki so shranjene globoko v mišičnem tkivu.

PROTIBOLEČINSKA TAPING TEHNIKA

Ta tehnika uporablja lepljenje trakov različnih barv na obolela mesta (mišice, meridiane itd.). S tem lahko zelo hitro pride do zmanjšanja bolečine oz. do izboljšanja stanja. Bistvo terapije z taping-om je izbira barve traku in mesta, ki ga bomo nalepili.

S pravilnim lepljenjem pridemo do takojšnjega zmanjšanja ali odprave bolečine. Samo lepljenje ne povzroča mišične atrofije in ne omejuje sklepne gibljivosti.

Trak povzroča 24 urno limfno drenažo, vpliva na senzorje v koži in se odziva podobno kot pri akupunkturi, zavira širjenje bolečine, vpliva na mišice in mišične nastavke, je stabilizacijska podpora sklepom, vpliva na sistem cirkulacije.

Trakove lahko uporabljamo kot samostojno terapijo oziroma kot dodatno pomoč pri celostni obravnavi pacienta, tako pri akutnih kot pri kroničnih stanjih. S tem zagotovimo 24 urno podporo telesu, da lahko čim hitreje odpravi motnjo.